mom`s photo journal

By: dukiaidah fotopages

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 2-Aug-2008 03:50 Email | Share | Bookmark
fish and chips

 
 
 
 
 
Quote:

bahan2nya

2 keping ikan Dory
4 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung custard
1 sudu besat tepung naik sendiri
2 biji telur
1 1/2 sudu the garam
Lada putih
Serdak roti (bread crumbs)

Cara Cara

Pukul telur, tepung jagung, tepung custard dan tepung naik sendiri.
Tambah sedikit garam dan lada putih, pukul lagi. Jika adunan terlalu pekat, tambah sedikit air panas.

Rendam kepingan ikan dalam air garam sehingga nyahbeku. (defrost). Belah ikan hingga jadi 2 bahagian. Rendam ikan yang dibelah dalam adunan tepung selama 7 minit. Lumurkan ikan dengan serdak roti kemudian goreng sehingga warna kekuningan.

Hidangkan dengan kentang goreng dan sepotong limau nipis.
coleslaw

bahan2nya:
1 biji tomato (dadu
1 biji bawang(dadu
hirisan daun bawang
sedikit mayonis
sedikit garam
sedikit lada hitam
beberapa helai daun kobis /salad
3 sudu cream cheese
semua di campor


kali ini buat fish and chips menu org putih teringat dulu pernah buat resepi ni arwah ayah kite cakap ni menu makan lauk jek tapi kalau di teliti menu ni pun macam makan nasi ngan lauk pasal ada bake bean dan kentang

Quote:
cinta(ct)~alahai meh ambik sapu tangan wat lap
umieaisyah ~alah umieaisyah frozen nya pon ok juga senang tak yah siang tak kemana kite pon beli ikan dory kat jb air batunya
masriyah~sama lah kite anak2 kat rumah suka sangat makan fish N chips sal tak der tulang
:mamasya~betol bukan setakat anak2 atau mak2 yg suka ayah2 pun suka fish N chip ni
seridahanim~sedap eh siapa ni chatter malaysia alamak 40an ke seridahanim ni


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net