mom`s photo journal

By: dukiaidah fotopages

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 19-Aug-2008 14:26 Email | Share | Bookmark
laksa sarawak

 
Quote:


bahan2nya:

bawang merah
bawang putih
lengkuas
serai
cili kering
buah keras
bijan @ sasame seeds
kacang
rempah (bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis & biji sapulaga)
garam
sedikit minyak bijan
minyak masak

kesemua bahan di atas di tumbuk halus dan ditumis hingga pecah minyak. lepas di tumis hingga pecah minyak jadilah perencah laksa sarawak. perencah ni leh tahan lama.. simpan di tempat sejuk beku..

untok bahan untok kuahnya
ayam udang di rebus berasingan di dlm air yg sama.
telor di dadar dan di hiris halus
daun ketumbar di hiris<kalau ada anak pokok daun ketumbar lagi bagus>
santan ikut cite rasa
bee hoon

cara memasak:
masukkan rempak sarawak tu dlm rebusan ayam dan udang tadi setelah mendidih masokkan santan dan daun ketumbar.setelah siap hidangkan bersama mee bee hoon.taborkan ayam yg di carik dan udang berserta telor dadar yg di hiris bersama sambal belacan jika ingin pedas.


juadah ini ku buat untok buka puasa kali ini puasa yg terakhir .habis dah puasa hutang ku lega ilham ini semasa ku pergi ke sarawak bila sedara ku pergi beli mee sarawak ni di pekan <emm so sedap mentang2 lah kat sg takder mee sarawak

Quote:
ahamd syafiq akram ~laksa sarawak lah sedap mee kolok tu cam mee cina tu alaa lupa lah nama dia but by the way dua2 mee tu ada keistimewaannya sendiri tahniah ye menjadi 1sr komentor kite ahamd hah mee kolok serupa ngan mee wantan kat sg< ok akak tunggu mak wan nanti kat xpo
Ainasara~memang sedap pernah makan kat kedai di sarawak time pergi sana
umieaisyah~umie kat sg tarak laksa sarawak kene pi sarawak baru ada takper kalau umie pi sg kite bleh buatkan ,re dah pi fp umie siram air tau umie kang layu pokok tu
zira ~pes ni kite buat dr resepi tu dr kawan yg dok sarawak ,kalau kat sg takder org buat pes tu zira nampak kat ner jual pes laksa sarawak?bilang kite eh
:rrozie17~boleh apa salahnya resepi2 kat sini boleh copy share2 lah ngan kawan2 resepi tu,halal
Laily ~memang tak sama langsong




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net