mom`s photo journal

By: dukiaidah fotopages

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 19-Sep-2008 09:37 Email | Share | Bookmark
kueh raya ku

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Quote:



BISKUT ARAB
Bahan
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau

Caranya:
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
3. Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180'C selama 20-25 minit.
5. Bila dah sejuk taburkan gula halus.
6. Simpan dalam balang kedap udara.

Quote:


Quote:

yg ini untok soleha makan

BISKUT HAZELNUT BALLS
Bahan
200 gm butter
50 gm shortening
160 gm gula
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
150 gm hazenut kisar ]
260 gm tepung gandum ] gaulkan rata
100 gm tepung jagung ]

hiasan
paper cup
coklat putih
manik hiasan

Cara
1. Gaulkan butter, shortening dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung dan gaulkan lagi.
4. Buatkan sapeti bentuk bebola kecil dan susunkan dalam loyang
5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang.
7. Cairkan coklat putih cara double boiler dan celupkan biskut.
8. Masukkan biskut dalam paper cup.
9. . Hiaslah mengikut suka hati.
10. Tunggu sampai biskut sejuk betui baru masukkan dalam bekas kedap udara

CREAM COKLAT PUTIH
Bahan
250 gm coklat putih
30 gm shoterning atau cocoa-butter

Cara1.Cairkan kedua-dua bahan dengan cara double boil sehingga semuanya cair.
2. Masukkan sedikit coklat putih dalam mangkuk kecil.
3. Celupkan biskut dan masukkan dalam paper-cup. Gunakan penyepit kecil.
4. Hiaskan dgn candy merah dan biarkan beku.
5. Simpan dalam bekas.

Quote:



CORNFLAKES MADU
Bahan A
150 gm butter
90 gm gula kastor
5 s/b madu

Bahan B
150 gm cornflakes [ramaskan sikit]
100 gm bubble rice [ku pakai honey star]
100 gm badam cincang panggang [langsong tak tarok]

Hiasan
Coklat cair
Coloring rice atau Coklat rice

Cara
1. Panaskan bahan A sehingga butter cair.
2. Masukkan Bahan B dan gaulkan rata.
3. Sudukan dalam paper-cup kecil.
4. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 10-12 minit.
5. Sejukkan dan hiaskan dengan coklat cair dan coloring rice/coklat rice.

kueh -kueh raya kali ini kite pakai resepi kak hanieliza http://hanieliza.fotopages.com/
waktu jln2 ke fp hanieliza ku berkenan plak resepi2 dia jadi kali ini aku try lah setelah siap salah satu dr kueh2 yg ku pilih untok raya amat mengembirakan seisi rumah ku apa lagi aku try lah yg lain bebudak di rumah ku pun suka juga sedap katanya .
untok pasangan muda atau yg vetren kueh ni paling ringkas di buat terutama untok pasangan yg paling sibuk berkerje.kalau nak beli yg dah siap belom tentu sedap lagi nak buat yg kueh 2 pasti nak beli bahannya banyak dan waktunya pun lama.di sini kite try ok juga bahannya pun tak banyak dan cepat di masak


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net